resepi cheesekut coklat

cheesekut coklat sedap dan simple

resepi cheesekut coklat


(pic kredit to fb azlina ina fans)

k,,hari nie yuk nak ajar..resepi yang sangat simple..
walaupun simple...ia sangat sedap..
yang best nyer resepi cheesekut coklat nie xyah bakar tau,,
uols hnya perlukan peti sejuk je..
so resepi nie sgt sesuai bagi mereka yang xde oven atau pembakar kek kat umah,,
ok  jom kita tengok resepi cheesekut coklat.

resepi cheesekut coklat (sumber:fb azlina ina fans)


bahan-bahan

resepi cheesekut coklat


(pic kredit to fb azlina ina fans)
  • whipping cream uht dairy
  • 250g coklat masakan
  • 1/4 susu pekat
  • biskut marrie
  • 125g cream cheese
  • 1/2 butter
  • serbuk milo

cara-cara

  1. masakkan  250g coklat masakan+ 1 cawan whipping cream uht dairy +  2 sb butter.kacau sehingga sebati dan biarkan 5-6 jam.
  2. blenderkan 125g cream chesse + 1/4 cawan susu pekat + 2sb whipping cream
  3. hancurkan 20 keping biskut marrie dan bahagikan kepada 2 bahagian
  4. cairkan 1/2 ketul butter 
  5. campurkan butter yang dicairkan dengan 1 bahagian biskut marrie yang dihancurkan.bila serbuk biskut marrie boleh dikepal bermakna butter sudah cukup.jangan tuang semua butter
  6. buat base pada bekas anda menggunakkan biskut marrie tadi dan biarkan dalam peti sejuk 5 min
  7. 1 bahagian biskut marrie lagi kita campurkan dengan serbuk milo
  8. lepas tu kita lapisakn base biskut marrie dengan coklat yang kita masak tadi.ratakan coklat tersebut
  9. taburkan serbuk milo yang dicampurkan dengan biskut marrie ke atas lapisan coklat
  10. pipe kan cream cheese yang kita blender tadi ke atas serbuk milo+biskut marrie
  11. ulang balik steep 6,8,9 dan 10.lapisan ikut suka anda,lagi banyak lagi sedap.
  12. hiaskan ikut suka anda
  13. sejukkan 2 jam dlm peti sejuk.

resepi cheesekut coklat

(pic kredit to fb azlina ina fans)
ingat..base biskut marrie pastu coklat...serbuk milo+biskut marrie..cream cheese.


resepi cheesekut coklat

(pic kredit to fb azlina ina fans)
akhir sekali tabur biskut marrie + serbuk milo.then hiaskan ikut kreativiti anda


resepi cheesekut coklat

(pic kredit to fb azlina ina fans)
lpas 2 jam letak dalam chiller..boleh lar makan,,huhu..


info penting

jom kita tengok video step by step untuk buat cheesekut coklat nie..




Comments