Resepi Kek Tiramisu senang dan sedap

Resepi Kek Tiramisu senang dan sedap

Resepi Kek Tiramisu senang dan sedap


ok hari nie kita belajar cara-cara untuk buat kek tiramisu..
yuk rasa mesti dah ramai yang dah kenal kek nie kan..
bagi yang xde oven..boleh cuba respi kek tiramisu simple @ unbake tiramisu

kali nie yuk nak share resepi kek tiramisu yang advanced ckit,,kena bakar ye..
n yang paling best..ada lapisan cheese..urm sedap nyer..
kombinasi cheese ngan kopi..mesti membangkitkan rasa kan,,,hihi..

jom kita tengok resepi kek tiramisu yang senang dan sedap nie

Resepi Kek Tiramisu senang dan sedap

Masa Penyediaan: 40minit
Masa Membakar 30-40minit
Ukuran loyang: 6 inci dan 8 inci

Bahan-bahan untuk Loyang 6 inci


  • 75gm Tepung Naik Sendiri
  • 75gm Gula Kastor
  • 45gm Tepung Jagung
  • 4biji Telur (A/B)
  • 30gm Susu Penuh Krim (Sejuk)
  • 20gm ovelet
  • 1sk esen vanilla
  • 30gm butter (dicairkan)

Bahan-bahan Untuk loyang 8 inci


  • 100gm Tepung Naik Sendiri
  • 100gm Gula Kastor
  • 60gm Tepung Jagung
  • 5biji Telur (A/B)
  • 50gm Susu Penuh Krim (Sejuk)
  • 45gm ovelet
  • 2sk esen vanila
  • 50gm butter (dicairkan)

Cara-cara

1. Panaskan oven 180c api atas bawah
2. Masukkan semua bahan dalam 1 bekas. Pukul hingga kembang (naik 2x ganda)
3. Masukkan butter yang dah dicairkan. Kacau hingga sebati.
4. Tuang ke dalam loyang yang dah dialaskan baking paper.
5. Bakar 30-40minit bergantungpada oven masing2
6. Setelah masak, sejukkan dan potong kepada 3 bahagian.


Bahan-bahan


  • 100gm Gula
  • 70gm Air Panas
  • 1 sachet Nescafee Late 3in1

Cara-cara

1. Masukkan semua bahan dalam satu bekas dan kacau hingga gula larut.
2. Setiap lapisan hendaklah di sapu dengan dan bancuhan air tersebut dan ketepikan


Bahan-bahan untuk Filling dan Frosting 

(jika loyang 6 inci, Gunakan separuh adunan dibawah)
  • 400gm Cream Cheese (suhu bilik)
  • 250gm Mascarpone Cheese (suhu bilik)
  • 100gm Sour Cream
  • 100gm Susu Pekat Manis
  • 200gm Gula Aising (diayak)
  • 2 sachets Nescafee Late 3in1
  • Serbuk koko secukupnya

Cara-cara

1. Masukkan Cream cheese, mascarpone cheese, sour cream, susu pekat manis, gula aising dan nescafee late 3 in 1 dalam mixer bowl dan pukul hingga sebati dengan kelajuan sederhana. Jangan terlalu lama nanti adunan akan cair. Sedia untuk pemasangan

cara-cara Pemasangan kek

1. Ambil 1 bahagian kek yang telah disapu dengan air nescafee late 3 in 1 dan sapukan bancuhan cheese.
2. Cedokkan 1 cawan adunan cheese ke atas lapisan kek dan ratakan.
3. Taburkan serbuk koko di atas permukaan chees tersebut dan letakkan lapisan kek kedua.
4. Ulang proses no2 dan 3 hingga selesai.
5. Salut NIPIS keseluruhan permukaan kek dengan cheese.
6. Simpan didalam chiller atau freezer selama 15-20minit
7. Salutkan tebal keseluruhan permukaa kek dengan cheese.
8. Taburkan dengan COCO DUSTING POWDER dan sedia di hidang.


Nota:
Coco dusting powder adalah serbuk koko yang dikhaskan untuk ditabur di atas kek dan pastri. Tal sama dengan serbuk koko yang digunakan dalam bahan masakan
Resepi Kek Tiramisu senang dan sedap
lepas ciap..taburkan coco dusting powder..klau xde pun xpe..

Resepi Kek Tiramisu senang dan sedap
hiaslar ikut kesukaan anda..

Comments