Resepi Puding Trifle Sedap Dan Senang

resepi puding trifle sedap dan mudah

Resepi Puding Trifle Sedap Dan Senang

puding trifle bukan sahaja cantik tapi sedap tau..
sbb tu lar puding trifle menjadi pilihan orang ramai x kira lar muda atau tua.
klau musim perayaan,kenduri atau majlis perkahwinan...mesti puding nie ada..
so kira famous jgak lar puding trifle nie kan..

klau sekali imbas..nampak agak sukar untuk membauat puding trifle nie..
tapi klau dah tahu teknik dan cara yang betul..senang je..sambil baring pun boleh buat..haha..
nak tahu x cara buat puding triflle yang senang??meh yuk ajar cara yang senang..
sediakan kertans dan pen untuk salin resepi puding trifle yang senang dan sedap nie...

Bahan-bahan pudding trifle
  • Kek gulung (ikut suka la nk guna perisa apa) - potong ikut ketebalan yg uols suka .. tp jangan  tebal2 sgt.
  • 1 tin susu cair
  • 1 tin buah-buahan dlm tin tu (klau nak guna fresh fruit pun ok.. i.e strawberry, kiwi etc )
  • 1 kotak jelly crystal powder (saya guna brand nona)
  • 3 sudu besar tepung kastard (bagi sudu penuh  membukit tau)
  • 4 sudu besar gula (klau nak manis boley lebihkn gula sikit)

Cara-cara membuat pudding trifle

1. Susun kek gulung tadi dlm bekas, mcm pic kat atas tu. Make sure tak delubang2  tau. Klau ada pandai2 la cubit balance kek dan tampung2 kt tmpt yang  ada lubang tu. Pastu tekan2 sikit kasi mampat.

2. Asingkan buah-buahan  dlm tin tu dari airnya. ambil air buah-buahan tadi & renjis2 kt kek tadi kasi lembab2 manja gitu. Jgn basah melampau @ banjir lak tau.

3. Dlm periuk masukkn 1 tin susu cair tadi. Pastu sukat air dlm tin susu tadi. Guna 1 tin juga air. Pastu masukkn gula & tepung kastard. Guna hand whisk ,kacau2 kasi semua sebati & tepung kastard takde lagi ketul2. Pastu baru masakkan atas api yg kecik. Kacau sentiasa tau sampai laa ada letupan2 kecik tu baru tutup api.

4. Pastu tuang kastard tadi atas kek gulung tadi dan ratakn. Agak2 kastard dh hampir nk keras baru susun buah-buahan  atas kastard tu. Make sure tekan2 sikit buah-buahan  tu supaya nnti bila tuang jelly buah tu tak timbul.

5. Settle semua tu ketepikan dan masak jelly tadi. (Ikut cara2 masak kt kotak jelly tu ye) sbb lain jenama lain sukatan air dia.

6. Bila dh masak jelly tu tuang ke atas kastard buah-buahan tadi. Tuang  dengan perlahan  tau. Lagi elok klau sendukkan sedikit demi sedikit. Dah siap tu simpan la dlm peti sejuk kasi sejuk dulu.. baru laaa makan 

Comments