Petua Merebus Telur

tips@ cara merebus telur supaya senang dikupas dan tidak melekat

Petua Merebus Telur

sape cakap merebus telur senang..hihi....
susah tau..tambah-tambah yang baru menjejakkan kaki kat dapur..
kenapa susah merebus telur??rebus telur je pun..
susah..sebab kadang-kadang..telur x masak..terus jadi telur masak separuh..

pastu bila rebus telur banyak-banyak..telur jadi pecah..huhu..
habis terburai telur dalam periuk..huhu tragis betul..
klau telur direbus dengan elok pun..time bila nak kupas kulit tu..
melekat wei...buruk jadi telur rebus tu..belubang-lubang..
rasa cam nak nangis pun ada..nak gelak pun ada..
sbb x sangka merebus telur boleh menjadi susah...

[wajib baca: petua simpan sayur tahan lama]

xpe-xpe...jgn sedih hari nie yuk share cara merebus relur yan betul..
yuk akan ajar petua camne x nak bagi telur rebus pecah ketika merebus..
pastu yuk akan ajar tips untuk anda tahu bila telur rebus anda betul-betul masak
dan petua untuk telur rebus senang dikupas dan tidak melekat..
yuk ciap bagi gambar lagi,,supaya uols senang faham..hahaha,


Petua Merebus Telur

1)klau xnak bagi terlu pecah time rebus nie lar petuanya.ambik plastik then tebuk lubang kecik2 kat bag plastik tu..kenapa??nnti senang lar ko nak angkat telur tu nnti bedah oi...xde lar nnti ko angkat telur sekali ngan air panas tu...klau terkena air panas tu kang..melecur plak..huhu...

masukkan telur kedalam plastik tadi..then boleh lar rebus telur anda..inn shaa allah telur anda x kan pecah.petua nie biasa orang buat kat kenduri kahwin.yelar nak rebus telur untuk bunga telur,,,banyak tu,,klau pecah rugi wei..biasa kat kenduri dia guna karung@ bawang..senang sbb guni tu dah berlubang .

Petua Merebus Telur
2)camne nak tahu telur yang kita rebus tu masak dengan sempurna??senang je..sebelum rebus tu...uols tabur sedikit beras.bila beras tu dah kembang semangkuk(tengok gambar diatas) maknannya telur rebus anda sudah masak lar tu..

Petua Merebus Telur
3) petua untuk bagi telur rebus senang dikupas dan tidak melakat...senang je..lepas ciap je anda merebus telur...buang air panas didalam periuk.lepas tu masukkan air sejuk@air paip kedalam periuk yang ada telur rebus tu.then biarkan seketika..biar telur rebus tu sejuk ckit...pastu boleh lar kupas.konfirm senang je uols nak kupas lepas tu..

lepas nie xde lar stress2 bila kupas telur x menjadi,,,tengok telur rebus pun suka..cantik kan telur rebus nie klau berjaya dikupas.SELAMAT MENCUBA..

petua & pic kredit to: fb sheila jamal

info penting
Panduan Business Air Balang

jom kita tengok video tips@ petua merebus telur step by step



Comments